Talen:
Doorzoek website
Login
Eigenschappen van het document  Druk deze pagina af
Eigenschappen van het documentX
Titel:Home
Publicatiedatum:05-01-2008
Hits:32493
Categorie:Andere inhoud

Home

Met de webapplicatie Uitspraaktrainer kun je de standaarduitspraak oefenen van het Nederlands in Vlaanderen. Bekende journalisten en tv-presentatoren wijzen je de weg. Je krijgt het goede voorbeeld van o.a. Martine Tanghe, Tim Pauwels, Birgit Van Mol en Thomas Vanderveken.

Dit programma behandelt niet alleen aparte klanken, maar ook bijzondere klankverbindingen, klemtonen en intonatie. Verder vind je hier ook oefeningen op ademhaling, houding, stemgebruik en articulatie (zie Stem & Articulatie).

Uitspraaktrainer bevat tal van geluidsfragmenten. Die staan in de oefeningen, maar ook in de voorafgaande klankbeschrijvingen. In de oefeningen kun je bovendien je eigen stem opnemen en vergelijken met het voorbeeld. Daarvoor heb je een microfoon nodig.

We voorzien ook wat achtergrondinformatie: hoe werken onze spraakorganen? Welke normen zijn er voor de Nederlandse uitspraak? Enzovoort (onder het kopje Theorie).

In het Archief vind je een overzicht van de spellingmogelijkheden voor elke spraakklank, de illustraties die in het programma gebruikt worden en vijf langere fragmenten met een regionale tongval.

Als je een term niet begrijpt, dan kun je terecht in de verklarende termenlijst (zie Termen).

 

Dit programma kwam tot stand met medewerking van de volgende personen en bedrijven. Alle rechten zijn voorbehouden.

Auteurs: Ines Blomme, Johan De Schryver, Lieve De Wachter, Peter Schoenaerts en Ann Vlasselaers
Stemmen: Lieve De Wachter, Berty Goudriaan, Tim Pauwels, Peter Schoenaerts, Martine Tanghe, Thomas Vanderveken, Birgit Van Mol
Acteurs: Pieter-Jan De Wyngaert, Anne-Lies Nordin, Peter Schoenaerts, Laura Verlinden
Filmpjes/foto’s/illustraties: Merijn De Schryver
Vormgeving:
E-yes, Haacht
Coördinatie, Applicatie-ontwikkeling, -hosting en -programmatie:
Harras Network CVBA, Antwerpen