Eigenschappen van het document  Druk deze pagina af
Eigenschappen van het documentX
Titel:Zijn uitspraak en stem belangrijk voor u?
Publicatiedatum:23-06-2010
Hits:10827
Categorie:Andere inhoud

Zijn uitspraak en stem belangrijk voor u?

Oefen uw uitspraak en stem met Uitspraaktrainer, een online oefenpakket voor wie goed wil klinken: leerkrachten en studenten, logopedisten, acteurs, presentatoren, advocaten, journalisten, tolken, woordvoerders, zangers, enzovoort.
 
Met Uitspraaktrainer kunt u de standaarduitspraak van het Nederlands in Vlaanderen oefenen. Bekende journalisten en tv-presentatoren wijzen u de weg. U krijgt het goede voorbeeld van o.a. Martine Tanghe (Het Journaal), Tim Pauwels (Ter Zake, Het Journaal), Birgit Van Mol (Het Nieuws) en Thomas Vanderveken (Vlaanderen Vakantieland, Steracteur Sterartiest en Radio Klara).
 
Dit interactieve programma behandelt niet alleen aparte klanken, bijzondere klankverbindingen, klemtonen en intonatie, het bevat ook een logopedisch deel met oefeningen op ademhaling, houding, stemgebruik en articulatie. Dit deel is rijkelijk voorzien van filmpjes die laten zien hoe de oefeningen precies moeten gebeuren.
 
Uitspraaktrainer bevat uiteraard ook een groot aantal geluidsfragmenten. Die staan in de oefeningen, maar ook in de voorafgaande klankbeschrijvingen. In de oefeningen kunt u uw eigen stem opnemen en vergelijken met het voorbeeld.
 
Uitspraaktrainer biedt verder nuttige achtergrondinformatie: hoe onze spraakorganen werken, welke normen er zijn voor de Nederlandse uitspraak, enzovoort. In het archief vindt u een overzicht van de spellingmogelijkheden voor elke spraakklank, de illustraties die in het programma gebruikt worden en vijf langere fragmenten met een regionale tongval. Er is ook een uitgebreide verklarende termenlijst beschikbaar.
 
De auteurs zijn als experts en docenten actief in het vakgebied van het Nederlands en NT2. Ines Blomme (docente NT2, logopediste), Johan De Schryver (docent Nederlands), Lieve De Wachter (docente Nederlands), Peter Schoenaerts (docent Nederlands en NT2, acteur), Ann Vlasselaers (docente Nederlands).

 

Terug